Geplaatst op
Het klinkt in eerste instantie wellicht wat ongebruikelijk, aangezien velen bij de agrarische sector niet direct aan bedrijfssoftware zullen denken. Toch kan een ERP-systeem van grote waarde zijn om de processen te beheren, te optimaliseren en te automatiseren.
In de agrarische sector heeft men namelijk te maken met veel verschillende soorten processen. Van het oogsten, tot de bevoorrading en uiteindelijke distributie: als u niet inzichtelijk heeft hoe deze processen precies zijn ingericht, is het makkelijk om het overzicht kwijt te raken. Om de kans op fouten en dus eventuele omzetverliezen te verminderen, kan ieder bedrijf in de agrarische sector profiteren van geschikte Enterprise Resource Planning-software. Maar wat is ERP precies en welke andere systemen spelen nog meer een belangrijke rol in deze sector?
Enterprise Resource Planning: de definitie
Een Enterprise Resource Planning (ERP)-systeem automatiseert en verbindt bedrijfsprocessen binnen een organisatie. Hierdoor worden alle bedrijfsbrede gegevens samengebracht binnen een centrale database, waardoor iedere medewerker te allen tijde toegang heeft tot de meest recente en relevante informatie.
De inzet van een ERP heeft ontzettend veel voordelen, zo stelt het u in staat om uw processen overzichtelijk in kaart te brengen zodat u precies weet hoe u ervoor staat. U kan deze informatie natuurlijk ook gebruiken om te achterhalen welke processen nog efficiënter ingericht kunnen worden. Het bevat daarnaast nog talloze andere nuttige functionaliteiten, maar laten we eens specifiek kijken naar de meest relevante functies van een ERP voor de agrarische sector.
Functionaliteiten voor de agrarische sector
Om te beginnen is het goed om te vermelden dat geen ERP-systeem identiek aan een ander is. Zeker per branche verschillen de functionaliteiten enorm. Toch kan er wel een lijst opgesteld worden met daarin de functionaliteiten die voor een bedrijf in de agrarische sector niet kunnen ontbreken:
- Doorgaans is het dit één van de meest cruciale modules voor de agrarische sector. Hiermee wordt er namelijk voor gezorgd dat alle middelen op de juiste plaats en op het juiste moment worden ingezet. Denk bijvoorbeeld aan het tijdstip waarop de grond moet worden besproeid, of de data waarop geoogst moet worden.
- Deze module zorgt ervoor dat al uw documentatie en de gegevens van uw bedrijf centraal worden opgeslagen. Hierdoor kunt u datagedreven beslissingen maken.
- Technologie is absoluut niet nieuw in de agrarische sector. Zo zullen de meesten wel gehoord hebben van AgTech, dat zich bezighoudt met het onderzoek naar innovatief voer, maatregelen om het welzijn van de dieren te vergroten en kijkt naar de ontwikkelen van nieuwe afzetmarkten. Zo zorgt men ervoor dat de processen zo efficiënt, maar ook duurzaam mogelijk worden ingericht.
- Precisielandbouw en sensoren. Dankzij de digitalisering van de landbouw hebben steeds meer bedrijven in de agrarische sector toegang tot sensoren, die bijvoorbeeld de temperatuur en vochtigheid van de grond kunnen meten. Dit stelt steeds meer bedrijven in staat om aan precisielandbouw te doen, waarbij de beschikbare grond zorgvuldig en doordacht wordt ingedeeld. De koppeling met het ERP-systeem zorgt ervoor dat u deze data eenvoudig kan bekijken in de ERP-omgeving.
- In tegenstelling tot andere sectoren waar het steeds meer in opkomst is, maakt robotica al langere tijd deel uit van de processen in de agrarische sector. Deze technologie, die bijvoorbeeld gebruikt wordt bij kwaliteitscontrole of het voeren van de dieren, kan centraal worden aangestuurd door het ERP-systeem.
Wellicht interessant: “ERP-software voor tuinders”
Branchespecifieke software
Nu u op de hoogte bent van de toegevoegde waarde en belangrijkste functionaliteiten van een ERP-systeem, valt alleen nog maar te benadrukken dat het ontzettend belangrijk is om op zoek te gaan naar branchespecifieke software. Leveranciers die bekend zijn met de agrarische sector weten namelijk precies waar u op dagelijkse basis mee te maken krijgt en hebben de software hier dan ook op afgesteld.