Geplaatst op
Een vraag die ons vrij vaak gesteld wordt is: Heb ik een wateronkalker nodig?
Simpel gezegd, het al dan niet ontharden is een kwestie van persoonlijke voorkeur. Het is niet verplicht en toch zal de beslissing invloed hebben op je huis.
We willen ook duidelijk stellen dat we niemand willen overhalen om een waterontharder te kopen.
Als je zou vragen, heb ik hard water? En je hebt een eigen bron, dan is het antwoord waarschijnlijk ja. Maar zelfs mensen die in de stad wonen kunnen er last van hebben (ontharding op grote schaal is te omslachtig en kostbaar voor leveranciers).
Conclusie: Een manier om te weten te komen of je water zacht, hard of zeer hard is, is het calciumgehalte te meten. Je kunt dit zelf doen met een van de vele beschikbare hardheidstestkits, of je kunt een monster opsturen naar een testlaboratorium in de buurt.
Is het de moeite waard?
Uiteindelijk moet de hardheid “slecht genoeg” zijn om de vaak relatief hoge kosten voor de aanschaf en het gebruik van een waterontharder te rechtvaardigen. De potentiële schade aan leidingen en toestellen en de hogere energierekeningen maken de investering vanuit financieel oogpunt de moeite waard (en noodzakelijk). Er zijn overigens ook veel goedkopere waterontharders op de markt die ook goed voor het milieu zijn. Je vindt ze op: https://www.waterontharder4u.nl.
Signalen dat je hard water hebt
Hoewel een directe test de enige manier is om erachter te komen hoe hard je water werkelijk is, zijn er duidelijke tekenen die erop wijzen dat een waterontharder een goede aanvulling voor je huis zou kunnen zijn, zoals:
Vlekken op gootstenen en badkuip – Hard water veroorzaakt, in combinatie met zeep, lelijke vlekken op gootstenen en armaturen in keuken en badkamer, en ook in je badkuip. De vlekken zijn het resultaat van water dat verdampt en zeepresten achterlaat (voornamelijk bestaande uit calcium en magnesium).
Vlekken op glazen en bestek – Je wilt de vaatwasser uitruimen en vraagt je af: Heb ik hem per ongeluk vergeten aan te zetten? Glazen en bestek hebben overal witte vlekken.
Shampoos en zepen schuimen niet – Vindt je het moeilijk om een lekker schuim te krijgen in de douche?
Gekraste en verschoten handdoeken – Kleren, beddengoed en handdoeken verkleuren met de tijd. Dat is nu eenmaal zo. Hard water versnelt dit proces echter en geeft stoffen die ooit zacht waren een kriebelig en onaangenaam gevoel.